In 2019 en 2020 herdenken we dat 75 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Sinds 1946 vieren we op 5 mei de bevrijding van Nederland, maar ook dat we sindsdien in vrijheid mogen leven. In ons museum zou half april een tentoonstelling over de oorlog starten, maar vanwege het coronavirus is dit uitgesteld.
Een mooi initiatief na afloop van de Tweede Wereldoorlog was om van verschillende lapjes een zogenaamde nationale rok, ook wel bevrijdingsrok te maken. Het idee van de nationale feestrok was afkomstig van mevrouw Mies Boissevain-van Lennep uit Amsterdam, die vanwege haar verzet tegen de nazi’s niet alleen in kamp Vught, maar ook in concentratiekamp Ravensbrück gedetineerd is geweest.
Dit initiatief zorgde ervoor dat direct na de Tweede Wereldoorlog vrouwen bontgekleurde rokken maakten van bij elkaar gesprokkelde lapjes, die uit de oorlog waren overgebleven. De rok stond symbool voor de wederopbouw van ons land.
Juist omdat het Coronavirus een forse inperking van onze bewegingsvrijheid betekent, hebben we in april een oproep gedaan om een hedendaagse bevrijdingsrok te maken die te dragen is op het moment dat het virus overwonnen is en er weer aandacht kan zijn voor onze zwaar bevochten vrijheid, 75 jaar geleden. Dit alles volgens de richtlijnen van Mies Boissevain-van Lennep. Er hebben zich in totaal 115 mensen voor ingeschreven, uit het hele land. Veel van de gemaakte rokken zijn al te zien op onze facebookpagina 'Bevrijdingsrok Westlands Museum'.
De bedoeling was om hier een wedstrijdelement aan te verbinden en dat meisjes en vrouwen hun bevrijdingsrok komen showen op een speciale dag, vlak nadat het Westlands Museum de tentoonstelling rondom de Tweede Wereldoorlog opent. Hoewel musea - met vele beperkingen - op 1 juni weer open mogen, zijn groepsactiviteiten helaas nog niet toegestaan. We hebben daarom een alternatief plan gemaakt onder de titel: Maak van je rok een (tijdelijk) museumobject. Alle deelnemers worden verzocht om hun rok naar ons toe te sturen, inclusief een korte toelichting. De rokken krijgen vervolgens gedurende de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog een prominente plek in onze foyer, waar duizenden bezoekers ervan kunnen genieten. En ook zal een vakjury nog naar de rokken gaan kijken.