Preload Image 1

Museum

Bij het museum bevindt zich een Informatie centrum. Op donderdag en de 1ste en 3de zaterdag van de maand van 13.00 - 17.00 uur, kan men terecht voor informatie over de Westlandse geschiedenis.

 • Vertegenwoordigers van de plaatselijke historische werkgroepen c.q. verenigingen en studiegroepen zijn hierbij behulpzaam.
 • In het centrum is een uitgebreide streek- en tuinbouwhistorische bibliotheek aanwezig. In deze bibliotheek zijn ongeveer 9.000 publicaties opgenomen die op de een of andere manier iets met het Westland te maken hebben.
 • De catalogus van de bibliotheek is volledig geautomatiseerd.
 • Hij is ook op internet te raadplegen
 • Informatie is handmatig en via de computer gemakkelijk te raadplegen door het publiek.Daarnaast is er ook nog een uitgebreid knipselarchief en een documentatie-systeem betreffende Westlandse historische onderwerpen.
 • Er is een foto- en dia-archief, van ongeveer 15.000 foto's en 12.000 dia's.
 • Daarnaast is er nog een kaarten- en tekeningenverzameling van 500 stuks.

Mocht u in het bezit zijn van artikelen waarvan u denkt dat ze voor ons informatiecentrum van waarde kunnen zijn

Neem contact op met onze conservator Ton Immerzeel via ( 0174-621084) of vul dit formulier in

In de foyer kunt u genieten van:

 • Drankjes:Koffie, thee, fris, bier en wijn.
 • Hapjes: Appeltaart en diverse koeken.

In de foyer is ook onze museumwinkel.

Hier kunt u mooie Westlandse souvenirs aanschaffen, bijvoorbeeld om als cadeau weg te geven. U vindt er o.a. Westlandse bieren ("Westlands Goud") en Westlandse wijnen.

verder verkopen wij :

 • Boeken Lees meer»
 • Eigen gemaakte Jam
 • Honing
 • Groente en fruit uit eigen Tuin

Het Museum heeft een uitgebreide collectie die refereeert aan de geschiedenis van het westland

Heeft u uw schuur opgeruimd of de zolder uit gemest en bent u artikelen tegen gekomen waarvan u denkt dat ze bij ons thuis horen ?

“Natuurlijk zijn we altijd op zoek
naar ontbrekende stukken„
Ton Immerzeel (Conservator Westlandsmuseum)
laat het ons weten wie weet doet u ons en alle bezoekers er wel een heel groot plezier mee.

Neem contact op met onze conservator Ton Immerzeel via ( 0174-621084) of vul dit formulier in

Hartelijk dank

 • Wie heeft er nog een oude zaadcatalogus of een oud tuinderskasboek.Lees Meer
 • Wie heeft er nog ouderwetse tuinderskleding.Lees Meer

Wie heeft er nog een oude zaadcatalogus of een oud tuinderskasboek.

Er wordt in het museumarchief gewerkt aan het opsporen van bijzondere groentenrassen die vroeger in het Westland geteeld werden. Uit de museumcollectie is, aan de hand van oude veilingboekjes van tuinders uit de periode van 1880 tot 1950, nagegaan welke producten er geteeld werden, wanneer deze geveild of verkocht werden en voor welke prijs. Deze boekjes, die vaak met potlood werden ingevuld, zijn zeer leerzaam en geven een goed beeld van de kleinschaligheid van de teelten en de opvolging van de teelt van groenten en het fruit op de tuinen gedurende het teeltseizoen. Meestal schreven de tuinders eenvoudig "peen" of "dubbele bonen" zonder het ras te noemen. Bij appels en peren is af en toe de soort vermeld, dan worden soorten genoemd als de Peasgoodappel, de Bellefleur en de Saffraanpeer. Toch zijn er wel Westlandse groentenrassen geweest, zoals bijvoorbeeld "Liersch Spruitenzaad", "Westlandsche gele bieten", het tomatenras "Westlandia", komkommers van het ras "Lange Westlandsche Broei", "Delftsche Groene Kortbeen" (bloemkool) en "Westlandsche winter" (boerenkool).

In de eerste helft van de vorige eeuw waren er in het Westland veel zaadhandels die vaak ook zelf zaad teelden en dat in de handel brachten. Om er een paar te noemen: de firma L.P.Duyvesteijn (Loosduinen), Klinkenberg en de Jong in Honselersdijk, de Westlandsche Zaadhandel van de Gebr. Van den Berg in Naaldwijk, de Loosduinsche Zaadteelt en Zaadhandel J.P.C.Vogelaar, L.van Rooijen, Zaadteelt en Zaadhandel (Naaldwijk) en de Nederlandse Zaadcentrale van Minnaar in 's-Gravenande. Daarnaast boden ook particulieren zelf gewonnen zaad aan en werd ook zaad gekocht van grotere bedrijven zoals Pannevis in Delft. In hun veilingboekjes schreven de tuinders vaak alleen bij wie ze zaad hadden gekocht en het bedrag van de nota.Om meer inzicht te krijgen in de rassen die de Westlandse tuinders vroeger teelden is het museum op zoek naar oude gespecificeerde zaadnota's, prijslijsten en catalogi van groentezaden. Dergelijke nota's en prijslijsten zouden wij graag willen fotograferen en in willen scannen. Daarvoor kunt u contact opnemen met de conservator van het museum : Ton Immerzeel (0174- 621084) of met Jan Dahmeijer (0174-413073). U kunt dergelijke stukken natuurlijk ook aan het museum schenken! Ook hebben wij belangstelling voor oude kasboekjes en eventuele mededelingen over de particuliere teelt van zaad door de tuinders zelf.

Wie heeft er nog ouderwetse tuinderskleding.

Het Westlands museum heeft een kledingcollectie met daarin allerlei historische kledingstukken die variëren van een "hoge zijden" (hoed) tot een gebreide borstrok.

Wat we missen is de alledaagse werkkleding die vroeger in de tuin gedragen werd. Daarbij denken we dan bijvoorbeeld aan kledingstukken als manchesterbroeken al of niet met bretels, kielen, boezeroenen, mouwloze vesten, petten en winterjekkers zoals tuinders en tuinarbeiders vroeger droegen.

Omdat we hiervan weinig in de collectie hebben denken we dat de in de tuin gedragen kleding meestal weggedaan zal zijn. Heeft u op zolder of in de schuur nog ouderwetse al of niet gedragen tuinderskledingstukken, dan zou u ons daar een groot plezier mee doen.. Als u wat voor ons heeft kunt u dat tijdens de openingsuren van het museum afgeven. U kunt hierover ook eerst contact opnemen met conservator Ton Immerzeel, tel. 0174-621084.