Preload Image 1

Onze Collectie Ansichtkaarten


Het Westlands Museum is eigenlijk pas na de opening van het museum in 1993 begonnen met het verzamelen van ansichtkaarten. De collectie ansichtkaarten van het museum is in de periode vanaf 1993 aardig gegroeid maar bestond tot voor kort voor het overgrote deel uit kaarten van na 1950.

Tegenwoordig proberen we alle ansichtkaarten van alle Westlandse dorpen te verwerven die nieuw worden uitgegeven. Boekwinkels hebben soms ook nog wel eens ansichtkaarten in voorraad uit de jaren zestig, zeventig en tachtig, zodat we op die manier de verzameling nog met oudere kaarten kunnen uitbreiden. Enkele jaren geleden heeft het museum een collectie van 700 kaarten kunnen verwerven uit de jaren vijftig en zestig. Ondanks het feit dat deze kaarten niet zo heel oud zijn, zijn ze toch een belangrijke historische bron omdat de grote nieuwbouwgolf in de oude dorpskernen pas vanaf 1970 goed op gang kwam.

De verzameling ansichtkaarten van het WESTLANDS MUSEUM is in 2001 enorm uitgebreid door een schenking van het VSB Fonds Westland. Zij konden een grote collectie aankopen uit de nalatenschap van een particuliere verzamelaar. Het gaat om een verzameling van bijna 1.100 kaarten van diverse Westlandse plaatsen. Wat de collectie extra waardevol maakt is dat deze ansichtkaarten voor het overgrote deel dateren uit de periode 1900 - 1940. Uit deze periode bevonden zich nog maar weinig ansichtkaarten in de collectie van het Westlands Museum.

Ansichtkaarten uit de eerste helft van de 20e eeuw zijn inmiddels een onmisbare bron van historische informatie, omdat de Westlandse dorpskernen na de Tweede Wereldoorlog enorm zijn veranderd. In sommige gevallen ken je een oud dorpscentrum bijna niet meer terug.

Er zijn heel bijzondere exemplaren bij, zoals reclamekaarten van tuinbouwbedrijven. In de jaren 1910 - 1920 was de heer Van den Berg eigenaar van kwekerij "Nieuw Honsel" in Honselersdijk. Hij was een vooruitstrevend tuinder die bijna al zijn producten exporteerde naar Engeland en daar ook zelf op beurzen stond met fotomateriaal van zijn bedrijf. Hij liet in eigen beheer prentbriefkaarten drukken die hij op die beurzen uitdeelde. Het Westlands Museum beschikt nu over enkele kaarten van het bedrijf "Nieuw Honsel", die vanuit Engeland hierheen zijn gestuurd.

De verzameling ansichtkaarten van het Westlands Museum heeft op het ogenblik een omvang van ongeveer 3.500 exemplaren. Wij verzamelen ansichtkaarten van alle Westlandse dorpen aangevuld met Loosduinen en Hoek van Holland. Loosduinen is vanouds een tuinbouwdorp en maakte vroeger voor de landbouwtelling deel uit van de tuinbouwstreek Westland. Hoek van Holland maakte tot 1914 deel uit van de gemeente ‘s-Gravenzande. In dat jaar werd Hoek van Holland geannexeerd door Rotterdam omdat de Nieuwe Waterweg, die de hoek van Holland doorsneed, erg belangrijk was voor de Rotterdamse haven. Hoek van Holland is nog steeds een belangrijk tuinbouwgebied, zodat er nog steeds een band is met het Westland.

De ansichtkaarten van het Westlands Museum zijn allemaal geïnventariseerd en de gegevens verwerkt in de computer. Alle kaarten zijn ook ingescand, zodat ze makkelijk via de computer te raadplegen zijn. Voor de website van het Westlands Museum hebben we voor alle dorpen een selectie gemaakt van enkele tientallen kaarten, zodat u zich een beeld kan vormen hoe de Westlandse dorpen er vroeger uitzagen.

Op de website kunt u ook de volledige catalogus van de collectie ansichtkaarten vinden, gerangschikt naar dorp met een korte beschrijving en plaatsnummer. Komt u in de catalogus een interessante kaart tegen die niet via een afbeelding op onze website te zien is dan kunt u die wel inzien in de bibliotheek van het museum. Hiervoor moet u echter wel een afspraak maken via ons contactformulier of telefoon (0174-621 084)

Heeft u zelf nog (oude) ansichtkaarten van Westlandse plaatsen in een schoenendoos of op zolder dan houden we ons aanbevolen. In het museum vinden ze een goede bestemming.

Ton Immerzeel,

conservator Westlands Museum