Preload Image 1 Preload Image 2 Preload Image 3 Preload Image 4
 • Museum
 • klok
 • Tuin
 • Archief

Activiteitenkalender

Hier hebben we alle geplande activiteiten voor u op een overzichtelijke wijze op een rijtje gezet

Januari

Klaverjaswedstrijd


In de maanden oktober tot en met april organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. Die vinden over het algemeen plaats op de derde donderdag van de maand. De datums zijn:

 • - donderdag 19 oktober
 • - donderdag 16 november
 • - donderdag 14 december (= 2e donderdag vd maand)
 • - donderdag 18 januari
 • - donderdag 15 februari
 • - donderdag 15 maart
 • - donderdag 19 april (marathon)
Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden. U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Februari

HISTORISCHE WESTLANDSE FILMBEELDEN

Op zondag 5 februari staat het Westlands Museum in het teken van de historische film. In maar liefst twee filmzalen kunt u genieten van mooie beelden van het oude Westland. Uit de rijke collectie filmbeelden is een mooie compilatie gemaakt die in de vaste filmzaal getoond wordt.

In de veilingzaal wordt een door het proefstation in 1948 gemaakte kleurenfilm getoond. De titel van deze film luidt: ‘Met de grondboor op zoek naar verleden en heden’. Hij diende als voorlichtingsfilm voor tuinders, zodat zij meer kennis verkregen over de diverse grondsoorten die het Westland kent. De film is beschikbaar gesteld en ingesproken door Piet Jansen. De filmmiddag biedt een uitgelezen kans voor jong en oud om kennis te maken met het Westland van vroeger.

Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is open van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 5 en voor 65-plussers € 4. Kinderen en houders van een museumkaart kunnen gratis naar binnen.

Klaverjaswedstrijd


In de maanden oktober tot en met april organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. Die vinden over het algemeen plaats op de derde donderdag van de maand. Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden. U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Vogelvoederstation bouwen

Het Westlands Museum organiseert samen met Groei & Bloei Westland op zondag 21 februari een kinderworkshop ‘vogelvoederstation bouwen’. Zo’n voederstation bevat niet alleen voedsel voor de vogels, maar met de wol in de wilgentenenbol kunnen de vogels zich ook goed beschermen tegen de kou.

Op deze zondagmiddag staan 2 workshops ingepland voor elk maximaal 20 kinderen, in de leeftijd van 9 – 13 jaar. De sessies duren een kleine anderhalf uur. De eerste sessie start om 13.30 uur en de tweede sessie om 15.15 uur.

De kosten voor deelname zijn € 2,00. Wilt u voor uw kinderen een plaatsje reserveren, stuur dan een e-mail met de namen van de kinderen en de tijd die u het beste schikt naar: info@westland.groei.nl Tijdens de workshop kunnen (groot)ouders een bezoek brengen aan het museum (met museumkaart gratis toegang, kinderen gratis).

Maart

Expositie Verkeersweg 13


Vanaf zaterdag 11 maart is in het Westlands Museum de nieuwe tentoonstelling "Verkeersweg nr. 13" te bezichtigen. Deze expositie geeft een prachtig beeld van de aanleg van de verkeersweg die eind jaren ’20 van de vorige eeuw werd aangelegd om het Westland beter te ontsluiten.

De nieuwe weg sloot aan op het rijkswegenstelsel, spoorwegcentra en de haven van Hoek van Holland, zodat de Westlandse tuinbouwproducten sneller naar het buitenland vervoerd konden worden. De aanleg van deze weg droeg zo bij aan de groei van de export.

Voordien was het slecht gesteld met de wegen in het Westland. De wegen waren smal, soms nog onverhard en vol met kuilen, wat niet gunstig was voor het transport van de tuinbouwproducten. Verkeersweg 13 werd aangelegd in opdracht van Provinciale Waterstaat Zuid-Holland en kwam gereed in 1931. De weg liep van de Hoornbrug in Rijswijk, via Wateringen, Poeldijk, Monster en ‘s-Gravenzande naar de haven van Hoek van Holland. Tegelijk werden ook andere wegen verbeterd, waaronder die van ’s-Gravenzande via De Lier naar Delft, en de weg van Naaldwijk naar Wateringen.

Bij de opening van de weg werd door Provinciale Waterstaat een boekje uitgegeven over de totstandkoming van de weg waarin een overzicht is te zien van de toestand van de oude weg, het aanleggen van de nieuwe weg en het uiteindelijke resultaat. Al deze foto’s geven een fraai beeld van de verandering die het landschap in het Westland onderging in de eerste helft van de twintigste eeuw. Het boekje is zeldzaam omdat er maar weinig exemplaren van zijn vervaardigd. Zelfs in de provinciale archieven is het niet meer aanwezig omdat die tijdens het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in maart 1945 verloren zijn gegaan.

De expositie wordt aangevuld met historische foto’s van de weg uit de collectie van het Westlands Museum. Zo ontstaat er een prachtig overzicht van de modernisering van de Westlandse infrastructuur in de jaren 1920 en 1930. De expositie is in de wagenschuur van het museum en duurt tot en met 25 juni 2017. Het museum aan de Middel Broekweg 154 te Honselersdijk, is dagelijks te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur, met uitzondering van maandagen en officiële feestdagen.

NESTKASTJE TIMMEREN

In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze middag onder begeleiding een mooi nestkastje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen om in de tuin de plaatsen. Wat is er leuker om vogels aan en af te zien vliegen om hun jongen te voeden? De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kids kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de onderdelen.

Daarna mogen ze hun kastje mooi versieren. Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind). Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum.

Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres: info@westlandsmuseum.nl.

Klaverjasmarathon


Op donderdag 10 maart vindt de jaarlijkse klaverjasmarathon in het Westlands Museum plaats. Voor de winnaar en de nummers twee en drie zijn er mooie prijzen te winnen, maar er zijn ook prijzen voor de 6 rondewinnaars.

De wedstrijd begint om 10.00 uur, waarbij er drie rondes vóór de lunch en drie rondes na de lunch worden gespeeld. Tussen de rondes door kunt u het museum en de historische tuin bezoeken.

Het inschrijfgeld is € 15 en dat is inclusief de uitgebreide lunch en koffie in de ochtend en middag. Vanwege bestelling van de lunches dient u zich van te voren aan te melden. Dat kan tot en met vrijdag 4 maart, telefonisch: 0174 – 62 10 84 of per e-mail: info@westlandsmuseum.nl.

RONDLEIDING INDIVIDUELE BEZOEKERS


Onze rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer vijf kwartier.

WORKSHOP FOTOGRAFIE

De bekende Westlandse fotograaf Rolf van Koppen verzorgt deze workshop, waarbij licht, compositie, scherpte/diepte en invalshoeken de revue passeren. Ook leert u hoe u foto’s kunt bewerken. Na een reeks aan ‘tips en tricks’ gaat u direct aan de slag met uw fototoestel of mobieltje; bij mooi weer in de historische tuin en bij slecht weer in het museum.

De workshop start om 13.30 uur en duurt anderhalf uur. De kosten voor deelname bedragen € 10 en dat is inclusief de toegang tot het museum en een bakje koffie of thee. Voor donateurs geldt een korting van € 4. Vooraf aanmelden is benodigd en dat kan via info@westlandsmuseum.nl.

Er geldt een maximum van 20 deelnemers. Mochten er meer aanmeldingen zijn, dan wordt diezelfde middag om 15.15 uur een tweede workshop gegeven.

April

Historische boekenmarkt


Op zaterdag 1 en zondag 2 april is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw.

Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Klaverjaswedstrijd


Op 20 april wordt de jaarlijkse Klaverjasmarathon georganiseerd. De wedstrijd begint om 10.00 uur, waarbij er drie rondes vóór de lunch en drie rondes erna worden gespeeld.

Het inschrijfgeld is € 15 en dat is inclusief de uitgebreide lunch en koffie in de ochtend en middag. Vanwege bestelling van de lunches dient u zich van te voren aan te melden. Dat kan tot en met vrijdag 4 maart, telefonisch: 0174 – 62 10 84 of per e-mail: info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Mei

Lezing nieuwe wegen in het Westland

Op zondag 7 mei organiseert het Westlands Museum een lezing over de aanleg van nieuwe provinciale wegen in het Westland, eind jaren twintig van de vorige eeuw. De lezing wordt verzorgd door Mevrouw M. Goeijenbier, die ook betrokken was bij de opzet van de expositie "Verkeersweg 13" die in het museum te bezichtigen is.

Aan het begin van de vorige eeuw was het slecht gesteld met de wegen in het Westland. De wegen waren smal, veelal onverhard en vol met kuilen, wat niet gunstig was voor het transport van de tuinbouwproducten. Een journalist van de krant "De Westlander" beschreef de situatie in die jaren gekscherend als volgt: "Het gebeurde dan wel, dat zoo tusschen Poeldijk en Monster men verzakte en in den modder bleef steken. Het heeft ons tot nu toe steeds verwonderd, dat bij de jongste opgravingen in dezen weg men niet eens een geraamte heeft gevonden, van iemand die in den modder is achtergebleven. En als men door het dorp Monster op den weg naar ’s-Gravenzande was aanbeland, dan bedreigden de talrijke ""oneffenheden" een einde te maken aan de grootste stevigheid van een rijwiel, en wie dan niet met beschadigde ledematen in een ziekenhuis terecht kwam mocht van geluk spreken."

Het besef brak door dat deze erbarmelijke omstandigheden niet langer houdbaar waren. Daarom ontwikkelde de Provincie Zuid-Holland plannen om de infrastructuur te verbeteren. Vanaf 1927 werden deze plannen in uitvoering genomen. De nieuwe wegen sloten aan op het rijkswegenstelsel, spoorwegcentra en de haven van Hoek van Holland, zodat de Westlandse tuinbouwproducten sneller naar het buitenland vervoerd konden worden. De aanleg van deze wegen droeg zo bij aan de groei van de export.

Wegen die in die tijd aangelegd of verbeterd zijn, waren de weg van Rijswijk - via Wateringen, Poeldijk, Monster en ’s-Gravenzande – naar Hoek van Holland, de weg van Naaldwijk naar Rijswijk en de weg van ‘s-Gravenzande, via De Lier naar Delft.

De lezing start zondag 7 mei om 14.00 uur. Als u de lezing wilt bijwonen, dient u zich vooraf aan te melden, want vol = vol. Dat kan via het emailadres info@westlandsmuseum.nl. De kosten voor de lezing bedragen € 2,50, maar bij aanschaf van een museumkaartje is de lezing gratis. Voor museumkaarthouders en donateurs is de lezing gratis.

Juni

Kids aan de slag in de museumtuin


Wat is er leuker voor kinderen dan ouderwets aan de slag te gaan in de historische tuin van het museum? Het groeiseizoen in inmiddels volop bezig en dat betekent dat de tuinmannen wel wat hulp kunnen gebruiken. Op zondag 11 juni kunnen de kids aan de slag met vele werkzaamheden.

De laatste druiven moeten bijvoorbeeld gekrent worden en de krentsters laten graag zien hoe je dat aanpakt. De radijs moet getrokken worden en aardbeien geplukt (als er stiekem een gegeten wordt is dat op déze zondag helemaal niet erg).

Er is hulp nodig bij het spitten en het schoffelen, en de tomatenkistjes moeten gepapierd worden. Tot slot dienen de jonge slaplantjes verspeend te worden in potjes. En weet je, dat plantje mag je mee naar huis nemen om het zelf verder op te kweken. Om dan natuurlijk op te eten als ie volgroeid is. Heerlijk!

Speciaal voor de kinderen is er de mogelijkheid om zèlf te krenten. Onder begeleiding van een ervaren krentster kunnen zij de fijne kneepjes van het vak leren.

Ouders betalen € 5 p.p. en grootouders (65+) € 4. Voor museumkaarthouders is de toegang gratis.

Juli

Klokveilen voor jong en oud


Op zondag 2 juli worden in het Westlands Museum demonstraties klokveilen georganiseerd. Producten uit de historische tuin van het museum worden dan aan het publiek verkocht via de oude veilingklok.

De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Bij het "afmijnen" kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken.

Het museum is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. De veilingen starten om 13.30, 14.30 en 15.15 uur.

Kinderen t/m 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00 voor de entree.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Imkerijdag in museum


In de museumtuin van het Westlands Museum staan bijenkasten die verzorgd worden door de museumimker. Deze is op 9 juli, Landelijke Imkerijdag, aanwezig om u te laten zien hoe het magische proces van honing maken in zijn werk gaat. Dat kan door middel van een observatiekast, waar het bijenvolk achter glas te zien is. Misschien ontdekt u de koningin en ziet u het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

De imker geeft tevens informatie over het belang van de bijen en over het werk van imker. Met een paar simpele hulpmiddelen kan iedereen zijn tuin of balkon bijvriendelijker maken. Hoe? Kom daarvoor naar het museum en kijk hoe het in zijn werk gaat.

Het museum is zondag 9 juli open van 13.00 tot 17.00 uur.

Kinderen t/m 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00 voor de entree.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Historische boekenmarkt

Op zaterdag 16 en zondag 17 july is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw. Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Gratis rondleidingen

Gedurende de zomermaanden wordt er in het vernieuwde Westlands Museum elke vrijdag om 14.00 uur een rondleiding verzorgd voor individuele bezoekers, jong en oud. De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem. Tijdens de rondleiding wordt er ook een demonstratie ‘klokveilen’ gegeven, waar de bezoekers aan deel kunnen nemen. Tot slot maakt u een wandeling door de historische tuin van het museum, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd.

De rondleidingen vinden plaats op elke vrijdagmiddag in de periode van 15 juli tot en met 19 augustus, en duren van 14.00 tot 15.15 uur. Volwassenen betalen de normale entreeprijs (kinderen gratis), maar er zijn geen extra kosten voor deelname aan de rondleidingen. U hoeft zich ook niet vooraf aan te melden.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Augustus

Stationaire motorendag in het museum


Op zondag 6 Augustus wordt door het Westlands Museum een ouderwetse motorendag georganiseerd in samenwerking met verschillende verzamelaars van oude machines. Er zijn veel oude stationaire motoren te zien en te horen op het museumterrein. Ze werden gebruikt als aandrijving voor verschillende soorten tuinbouwapparaten zoals pletmachines en waterpompen. Op een historische kachel-oven worden deze middag Oud-Hollandse poffertjes gebakken voor de bezoekers.

Als land- en tuinbouwmachines zijn o.a. te zien: wanmolens, ploegen, grondfreesmachines en water- en gierpompen uit vroeger tijd. Er is een peen-spoelmachine te zien, waarmee de zandige wortelen of peen gereinigd werden.

Verder zijn er dit jaar tal van historische trekkers met verschillende aanbouw-werktuigen, oude vrachtwagens voor transport van de groenten naar de veiling en enkele oude personenwagens waarmee de vertegenwoordigers in tuinbouwmaterialen vroeger de tuinders bezochten. Er is verder een oude brandweerwagen. De kinderen kunnen verkleed als brandweerman proberen tennisballen van pionnen te spuiten.

De toegangsprijs voor volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen.

Rondleiding Westlandse geschiedenis

Op de vrijdagen 28 juli, 4 en 25 augustus is er een rondleiding door het museum en de historische tuin, voor individuele bezoekers. De rondleiding start om 14.00 uur.

De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem. Tijdens de rondleiding wordt er ook een demonstratie ‘klokveilen’ gegeven, waar bezoekers aan deel kunnen nemen. Tot slot maakt u een wandeling door de historische tuin van het museum, waarin een reconstructie is gemaakt met origineel materiaal van een Westlands tuinbouwbedrijf uit vroeger tijd.

Toegangsprijzen: Volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen (t/m 17 jaar) en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. De rondleiding op deze dag is gratis.

Rondleiding expo Westlandse verkeerswegen

Op de vrijdagen 21 juli en 18 augustus is er in het Westlands Museum een rondleiding voor individuele bezoekers door de expositie ‘Verkeersweg 13’. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt een uur.

De expositie gaat over de provinciale wegen die rond de jaren ’30 van de vorige eeuw in het Westland werden aangelegd. De samensteller van deze expositie, Mi-Tê Goeijenbier, geeft in deze rondleiding achtergronden weer van deze belangrijke verbetering van de infrastructuur en doet dit aan de hand van de afbeeldingen en de objecten die in de tentoonstelling te zien zijn.

Toegangsprijzen: Volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen (t/m 17 jaar) en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. De rondleiding op deze dag is gratis.

Rondleiding Westlandse schilderingen

Op de vrijdagen 14 juli en 11 augustus is er in het Westlands Museum een rondleiding voor individuele bezoekers door de expositie ‘Westlandse schilderingen’. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt een uur.

De conservator van het museum, Ton Immerzeel, geeft achtergronden weer van de meer dan 50 schilderijen die in deze expositie te zien zijn. Het betreft de historie van de Westlandse objecten die op de schilderijen te zien zijn, maar ook informatie over de schilders die ze maakten en de tijd waarin zij actief waren. Zeer de moeite waard voor kunstliefhebbers.

Toegangsprijzen: Volwassenen is € 5.- 65-plussers betalen € 4. Kinderen (t/m 17 jaar) en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. De rondleiding op deze dag is gratis.

September

Demonstraties oogstverwerking


Op zondag 3 september zijn er in het Westlands Museum demonstraties jam maken en honing slingeren door de imker. Het museum is die dag van 13.00 tot 17.00 uur geopend.

Deze zondagmiddag staat in het teken van het aanleggen van de wintervoorraad. In de oogsttijd aan het eind van de zomer kwam er zoveel groente en fruit van de tuin dat niet alles direct afgezet kon worden. De groenten werden daarom "geweckt" en in speciale glazen potten bewaard in de kelder. Van het fruit werd jam of gelei gemaakt. U kunt in het museum zien hoe jam gemaakt wordt met verschillende soorten fruit uit de historische tuin. Bezoekers krijgen een recept mee hoe ze zélf jam kunnen maken.

In de museumtuin staan bijenkasten die verzorgd worden door leden van de Imkervereniging Midden-Delfland. Vertegenwoordigers van de imkervereniging zijn aanwezig om u te laten zien hoe het magische proces van honing maken in zijn werk gaat. Op een veilige manier kunt u bekijken hoe de bijenkasten er van binnen uitzien en hoe de bijen daar hun werk doen. Tevens geeft de imker demonstraties honing slingeren. Bezoekers kunnen de potten jam en honing voor een vriendelijke prijs aanschaffen.

Lezing over historisch Damascus


Op zaterdagmiddag 30 september organiseert de integratiemedewerker van Vitis Welzijn, Khaldon Alsabbagh, een bijeenkomst waar alle Westlanders van harte welkom zijn.

Dit gebeurt in het kader van ‘Westland Ontmoet’. Het doel van de lezing is om ontmoeting te stimuleren tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ Westlanders.De middag wordt om 15.30 uur gestart met een lezing over de historische stad Damascus, hoofdstad van Syrië en waarschijnlijk nog de oudste bestaande stad ter wereld. Het is een prachtige, maar veelal onbekende stad; zeer de moeite waard om hem op deze manier te leren kennen.

Na de lezing, die ongeveer een half uur duurt, is er ruimte voor ontmoeting. Onder het genot van Syrische lekkernijen kunt u tot 17.00 uur genieten van Syrische muziek. De bijeenkomst wordt in samenwerking met het Westlands Museum georganiseerd in de Hooiberg van het museum. Inloop vanaf 15.00 uur. De toegang tot deze bijeenkomst is gratis. Wel wordt u verzocht zich vooraf aan te melden. Dat kan via: k.alsabbagh

Oktober

Klokverkoop druiven en groenten


Op zondag 1 oktober worden in het Westlands Museum demonstraties klokveilen georganiseerd. Producten uit de historische tuin van het museum worden dan aan het publiek verkocht via de oude veilingklok.

De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Bij het "afmijnen" kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken.

Het museum is zondag open van 13.00 – 17.00 uur. De eerste veiling is om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur.

Kinderen t/m 17 jaar en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00 voor de entree.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Westlandse Archeologiedag

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan jong en oud terecht in het Westlands Museum om archeologische vondsten uit de eigen streek te zien. Conservator Ton Immerzeel heeft uit het depot voorwerpen verzameld die tijdens opgravingen in de laatste honderd jaar bovengronds zijn gekomen. Zeer de moeite waard om te bekijken.

In speed-rondleidingen van 20 minuten wordt toelichting gegeven op vondsten uit de Romeinse tijd, van recente opgravingen bij de Molenslag in Monster én van kasteel Polanen. Ook staan experts klaar om archeologische vondsten te determineren, dus u kunt zelf gevonden scherven meenemen om te laten onderzoeken.

Er worden tal van andere activiteiten georganiseerd om kinderen en volwassenen kennis te laten maken met archeologie. Kinderen kunnen potscherven lijmen tot een urn en in de historische tuin met een metaaldetector op zoek naar oude munten. Tot slot leren ze hoe je zonder lucifers en aansteker toch vuur kan maken. Spannend!

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Kistjes timmeren voor kinderen


In de herfstvakantie kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze donderdagmiddag onder begeleiding een ouderwets tomatenkistje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen.

De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kids kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de planken en latten. Daarna mogen ze hun kist mooi versieren. Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind).

Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum. Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

November

Historische boekenmarkt


Op zaterdag 11 en zondag 12 November is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt. Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw. Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Druiven eten in de kas


Op deze zondag organiseert het museum een ouderwets druiven-eetfestijn in de historische tuin. De laatste druiven van dit seizoen zullen in aanwezigheid van de bezoekers geoogst worden. Zij kunnen proeven van de bekende Westlandse blauwe druif Black Alicante. Smaken de druiven en wilt u een tros kopen dan kunt u die zelf uitzoeken en ter plekke van de boom laten snijden, voor een zeer schappelijke prijs.

Aan een lange tafel ín de druivenkas kunt u niet alleen druiven proeven, maar wordt er ook een wijntje geschonken en zijn er lekkere stukjes kaas. Voor de fijnproevers dus. En voor de kinderen is er druivensap. Een prima afsluiter van het tuinseizoen.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Genealogie

December