Preload Image 1 Preload Image 2 Preload Image 3 Preload Image 4
 • Museum
 • klok
 • Tuin
 • Archief

Activiteitenkalender

Hier hebben we alle geplande activiteiten voor u op een overzichtelijke wijze op een rijtje gezet

Januari
Februari

Historische Westlandse filmbeelden

Op zondag 4 februari staat het Westlands Museum in het teken van de historische film. In maar liefst twee filmzalen kunt u genieten van mooie beelden van het oude Westland. Uit de rijke collectie filmbeelden is een mooie compilatie gemaakt die in de vaste filmzaal getoond wordt. De filmmiddag biedt een uitgelezen kans voor jong en oud om kennis te maken met het Westland van vroeger.

Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is open van 13.00 tot 17.00 uur. De entree bedraagt voor volwassenen € 5 en voor 65-plussers € 4. Kinderen en houders van een museumkaart kunnen gratis naar binnen.

Vogelhuisjes timmeren

Op woensdag 28 februari kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze middag onder begeleiding een mooi vogelhuisje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen om in de tuin de plaatsen. Wat is er leuker om vogels aan en af te zien vliegen om hun jongen te voeden? De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kids kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de onderdelen. Daarna mogen ze hun huisje mooi versieren.

Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind). Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum. Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl. Begeleiders van de kinderen betalen de normale entree (museumkaarthouders en donateurs kunnen gratis naar binnen).

Maart

Historische boekenmarkt


Op zaterdag 23 en zondag 24 november is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw. Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

Expositie Jaap Binnendijk


Vanaf zaterdag 24 maart is in het Westlands Museum een expositie over Jaap Binnendijk te bezichtigen. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk en vindt plaats in de Wagenschuur van het museum. De in 1895 geboren Binnendijk was een enthousiaste amateurtekenaar die vele plekjes in het Westland heeft getekend. Zijn tekenstijl was opvallend gedetailleerd, waardoor vaak kleine elementen van gebouwen zijn terug te vinden. Vooral in de jaren 50 en 60 ging hij regelmatig op pad om mooie plekjes en herkenbare dorpsgezichten op papier te zetten.

Voor deze expositie zijn tekeningen van Jaap Binnendijk beschikbaar gesteld door de Oude Kerk in Naaldwijk, maar ook door vele particulieren. Ze geven een prachtig beeld weer van het Westland in vroeger tijden. Bij veel tekeningen is een foto van diezelfde situatie in deze tijd gevoegd, zodat bezoekers geholpen worden in het herkennen van de plek.

April

Halve klaverjasmarathon in museum


Op donderdag 19 april vindt de jaarlijkse halve klaverjasmarathon in het Westlands Museum plaats. Voor de winnaar en de nummers twee en drie zijn er mooie prijzen te winnen, maar er zijn ook prijzen voor de 6 rondewinnaars. De wedstrijd begint om 10.00 uur, waarbij er drie rondes vóór de lunch en drie rondes na de lunch worden gespeeld. Tussen de rondes door kunt u het museum en de historische tuin bezoeken.

Het inschrijfgeld is € 15 en dat is inclusief de uitgebreide lunch en de koffie in de ochtend en middag. Vanwege bestelling van de lunches dient u zich van te voren aan te melden. Dat kan tot en met vrijdag 14 april, telefonisch: 0174 – 62 10 84 of per e-mail: info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.

Workshop Tekenen

Tot en met 1 juli is in het Westlands Museum de expositie "Jaap Binnendijk tekenaar van het Westland" te bewonderen. Het bezoeken van de tentoonstelling is al meer dan de moeite waard, maar voor wie zelf aan de slag wil, wordt een workshop "Tekenen als Jaap Binnendijk" in het museum georganiseerd. Deze workshop worden begeleid door professionele kunstenaars van Creatief Centrum ’t Atelier uit Naaldwijk. Je leert in twee uur hoe je met potlood en oostindische inkt net zulke mooie tekeningen kan maken als Jaap Binnendijk deed.

Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen. Ze starten om 14.00 uur en duren tot 16.00 uur. De datums van de workshops zijn als volgt:

Volwassenen: Kinderen:
zondag 22 april woensdag 2 mei
zondag 13 mei woensdag 23 mei
zondag 17 juni woensdag 13 juni

Dankzij financiële ondersteuning vanuit het fonds "Kleine Culturele Initiatieven", kunnen de kosten voor deelname zeer laag zijn: € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen (9-13 jaar). Betaling bij aanvang van de workshop.

Aanmelding kan via email: info@westlandsmuseum.nl.

Vermeld daarin uw/je naam, de voorkeursdatum en eventueel een reservedatum. Let op: u/je dient een bevestiging te krijgen, want vol = vol.

Mei

Kistjes timmeren voor kinderen


Woensdag 6 mei kunnen kinderen aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze middag onder begeleiding een ouderwets tomatenkistje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen. De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kinderen kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de planken en latten. Daarna mogen ze hun kist mooi versieren.

Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind).

Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum. Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Juni

GroenteSoiree

Als kick-off van de vijfde Nationale Tuinweek, van 9 t/m 17 juni, organiseert Groei & Bloei Westland in samenwerking met het Westlands Museum op vrijdagavond 8 juni een GroenteSoiree. Deze vindt plaats in het museum en haar historische moestuin, en heeft als thema "Moestuinieren, eten uit eigen tuin"!

Moestuincoach en vierkante meter wedstrijd

Het thema "Moestuinieren" komt zo breed mogelijk aan bod. Zo zal moestuincoach Jeannette van Zeijl van alles vertellen over moestuinieren in de siertuin. Jeannette heeft al heel wat tuinontwerpen gerealiseerd en draait ook voor school(moes)tuinen haar hand niet om. Uw kennis kunt u in wedstrijdverband testen.

Groentecabaret en poëzie

Ook het culturele aspect van moestuinieren krijgt deze avond een podium en wel in de persoon van de groentecabaretier Henk Boogaard uit Apeldoorn. Henk heeft tal van groenteliedjes op zijn repertoire staan, zoals het lied over de biet en zal met zijn zang voor het nodige vermaak zorgen. Peter van Veen neemt het voordragen van groente- en fruitgedichten voor zijn rekening.

Programma

Dit is zomaar een greep uit alle activiteiten, die er tijdens het GroenteSoiree plaatsvinden. Meer informatie over dit evenement en alle activiteiten van deze avond zijn te vinden op: westland.groei.nl / agenda. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 22.00 uur. De toegangsprijs is € 4. Leden van Groei & Bloei betalen € 2,00. Vanwege de verwachte drukte, kunnen op het terrein van het museum op deze avond alleen fietsen geparkeerd worden. In de omgeving is slechts beperkte ruimte voor auto’s om te parkeren. Kom dus zoveel mogelijk per fiets.

Vijfde Nationale Tuinweek

De Nationale Tuinweek sluit aan bij een groeiende belangstelling voor tuinieren en alles wat met groen te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan meer groen om woningen en bedrijven. Voor overige activiteiten van afdeling Westland tijdens de Nationale Tuinweek verwijzen wij u naar de site.

Familiefoto in de krenttijd

Op zondag 3 juni staat het Westlands Museum in het teken van het druiven krenten. In de muurkas, de kopkas en de kniekas staan druivenbomen van de belangrijkste soorten die vroeger in het Westland voorkwamen. De vrijwilligers van het museum laten u graag zien hoe er gekrent wordt en u kunt natuurlijk alles over de druiventeelt aan hen vragen. Speciaal voor de kinderen is er de mogelijkheid om zèlf te krenten. Onder begeleiding van een ervaren krentster kunnen zij de fijne kneepjes van het vak leren.

Voor wie helemaal in de sfeer van vroeger wil komen, is er deze middag de mogelijkheid om een ouderwetse foto te laten maken in de druivenserre. U kunt daarvoor historische kleding van het museum aantrekken en plaatsnemen op de krenttrappen. Superleuk voor jonge gezinnen, oudere stellen of vriendengroepen. De foto wordt vermaakt in sepia en per mail naar u toegestuurd. Er zijn geen kosten aan verbonden, maar wel geldt de normale museumentree: kinderen en Museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen, volwassenen betalen € 5,00 en 65-plussers € 4,00. Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is zondag open van 13.00 – 17.00 uur.

Juli
Augustus

Demonstraties historische machines

Op zondag 5 augustus wordt door het Westlands Museum een ouderwetse motorendag georganiseerd in samenwerking met verschillende verzamelaars van oude machines. Er zijn veel oude stationaire motoren te zien en te horen op het museumterrein. Ze werden gebruikt als aandrijving voor tuinbouwapparaten zoals pletmachines en waterpompen. Op een historische kachel-oven worden deze middag Oud-Hollandse poffertjes gebakken voor de bezoekers.

Als land- en tuinbouwmachines zijn o.a. te zien; wanmolens, ploegen, grondfreesmachines en water- en gierpompen uit vroeger tijd. Er is een peen-spoelmachine te zien, waarmee de zandige wortelen of peen gereinigd werden. Verder zijn er dit jaar tal van historische trekkers met verschillende aanbouw-werktuigen, oude vrachtwagens voor transport van de groenten naar de veiling en enkele oude personenwagens waarmee de vertegenwoordigers in tuinbouwmaterialen vroeger de tuinders bezochten. Er zijn ook een aantal oude brandweerwagens. De kinderen kunnen verkleed als brandweerman proberen tennisballen van pionnen te spuiten.

De toegangsprijs voor volwassenen is € 5. 65-plussers betalen € 4. Kinderen en museumkaarthouders kunnen gratis naar binnen. Het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk is zondag open van 13.00 – 17.00 uur.

September
Oktober

Klaverjaswedstrijd


In de maanden oktober tot en met april organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. Die vinden over het algemeen plaats op de derde donderdag van de maand. De datums zijn:

 • - donderdag 18 oktober
 • - donderdag 15 november
 • - donderdag 20 december
 • - donderdag 11 januari 2019
 • - donderdag 21 februari 2019
 • - donderdag 21 maart 2019
 • - donderdag 18 april (marathon)

Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden. U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

Verkoop druiven en groenten

Op zondag 7 oktober worden in het Westlands Museum demonstraties klokveilen georganiseerd. Producten uit de historische tuin van het museum worden aan het publiek verkocht via de oude veilingklok.

De bezoekers van het museum kunnen plaats nemen in de kopersbanken en producten kopen op dezelfde manier als de kooplieden dat vroeger op de Westlandse veilingen deden. Bij het "afmijnen" kan men proberen een zo gunstig mogelijke prijs te bereiken door op het juiste moment op de knop te drukken.

Deze middag zijn er twee rondes waarin vooral heerlijke druiven, maar ook groenten en overig fruit worden geveild. De eerste veiling is om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur.

Westlandse Archeologiedag

Tijdens de Nationale Archeologiedagen kan jong en oud op zondag 14 oktober terecht in het Westlands Museum om archeologische vondsten uit de eigen streek te zien. De conservator heeft uit het depot voorwerpen verzameld die tijdens opgravingen in de laatste honderd jaar bovengronds zijn gekomen.

Hij zal een toelichting geven op vondsten uit de Romeinse tijd, maar ook van recente opgravingen bij de Molenslag in Monster én van kasteel Polanen. Experts staan klaar om archeologische vondsten te determineren, dus u kunt zelf gevonden scherven meenemen om te laten onderzoeken.

Daarnaast worden tal van activiteiten georganiseerd om kinderen kennis te laten maken met archeologie. Zij gaan aan de slag als echte archeoloog. Zo kunnen ze in de historische tuin met een metaaldetector op zoek naar oude munten en gaan ze scherven lijmen tot een complete urn. Tot slot leren ze hoe je zonder lucifers en aansteker toch vuur kan maken.

November

Druiven eten in de kas

Op zondag 4 november organiseert het Westlands Museum een ouderwets druiven-eetfestijn in de historische museumtuin. De laatste druiven van dit seizoen zullen in aanwezigheid van de bezoekers geoogst worden.

U kunt proeven van de bekende Westlandse blauwe druif Black Alicante. Smaken de druiven en wilt u een tros kopen, dan kunt u die zelf uitzoeken en ter plekke van de boom laten snijden, voor een zeer schappelijk prijsje.

Aan een lange tafel ín de druivenkas kunt u niet alleen druiven proeven, maar wordt er ook een wijntje geschonken en zijn er lekkere stukjes kaas. Voor de fijnproevers dus. En voor de kinderen is er gratis druivensap.

December