Preload Image 1 Preload Image 2 Preload Image 3 Preload Image 4
 • Museum
 • klok
 • Tuin
 • Archief

Activiteitenkalender

Hier hebben we alle geplande activiteiten voor u op een overzichtelijke wijze op een rijtje gezet

Januari

Rondleiding individuele bezoekers

In de Kerstvakantie verzorgt het Westlands Museum op de vrijdagen een rondleiding voor individuele bezoekers, jong en oud. De rondleider geeft een overzicht van de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw, de kassenbouw en het veilingsysteem. De rondleiding start om 14.00 uur en duurt ongeveer vijf kwartier. U betaalt de normale entree, maar deelname aan de rondleiding is verder gratis.

Februari

Historische films


Zondag 3 februari staat het museum in het teken van de historische film. In de speciaal ingerichte bovenzaal zijn twee films na elkaar te zien. Gestart wordt met een film over Floralia, de bloembollenvereniging uit ’s-Gravenzande die in 1890 is opgericht. Dit thema sluit aan bij de tentoonstelling over bloembollenteelt, die op dit moment in het museum te zien is.

De tweede film heeft als titel "100 jaar transport in het Westland". Deze door Piet Jansen beschikbaar gestelde film toont hoe het transport zich in honderd jaar tijd ontwikkeld heeft van handmatig naar industrieel. Zowel het interne transport als het transport naar de veiling komt uitgebreid aan de orde in deze 30 minuten durende film. De filmmiddag biedt een uitgelezen kans voor jong en oud om kennis te maken met het Westland van vroeger.

Het museum is te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur.

De entree bedraagt voor volwassenen € 5,50 en voor 65-plussers € 5. Kinderen en houders van een museumkaart kunnen gratis naar binnen.

Vogelhuisjes timmeren

Op woensdag 28 februari kunnen kinderen ouderwets aan de slag in het Westlands Museum. De stoerste jongens en meiden (8-12 jaar) kunnen deze middag onder begeleiding een mooi vogelhuisje timmeren, dat ze mee naar huis mogen nemen om in de tuin de plaatsen. Wat is er leuker om vogels aan en af te zien vliegen om hun jongen te voeden? De planken zijn al op maat gezaagd, dus de kids kunnen zich concentreren op het vastspijkeren van de onderdelen. Daarna mogen ze hun huisje mooi versieren.

Aan deze activiteit zijn kosten verbonden in verband met het gebruik van de materialen (€ 7,00 per kind). Elke deelnemer krijgt een heerlijk glaasje fris. Bovendien kunnen de kinderen na afloop nog lekker doorspelen op de familiezolder van het museum. Het kistjes timmeren start om 14.00 uur. Vooraf aanmelden is benodigd; dat kan op emailadres info@westlandsmuseum.nl. Begeleiders van de kinderen betalen de normale entree (museumkaarthouders en donateurs kunnen gratis naar binnen).

Maart

Historische boekenmarkt


Op zaterdag 24 en zondag 25 november is er in het Westlands Museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk een historische boekenmarkt Op de markt worden tweedehands historische boeken aangeboden, waarbij de nadruk ligt op antiquarische boeken met als onderwerp de Westlandse geschiedenis en de ontwikkeling van de tuinbouw. Maar ook boeken over omliggende dorpen en steden zijn in het assortiment te vinden. In totaal worden er meer dan 1000 boeken voor een zacht prijsje aangeboden. De boekenmarkt is op beide dagen te bezoeken van 13.00 – 17.00 uur en de toegang tot de markt is gratis.

Expositie Jaap Binnendijk


Vanaf zaterdag 24 maart is in het Westlands Museum een expositie over Jaap Binnendijk te bezichtigen. Deze tentoonstelling wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Naaldwijk-Honselersdijk en vindt plaats in de Wagenschuur van het museum. De in 1895 geboren Binnendijk was een enthousiaste amateurtekenaar die vele plekjes in het Westland heeft getekend. Zijn tekenstijl was opvallend gedetailleerd, waardoor vaak kleine elementen van gebouwen zijn terug te vinden. Vooral in de jaren 50 en 60 ging hij regelmatig op pad om mooie plekjes en herkenbare dorpsgezichten op papier te zetten.

Voor deze expositie zijn tekeningen van Jaap Binnendijk beschikbaar gesteld door de Oude Kerk in Naaldwijk, maar ook door vele particulieren. Ze geven een prachtig beeld weer van het Westland in vroeger tijden. Bij veel tekeningen is een foto van diezelfde situatie in deze tijd gevoegd, zodat bezoekers geholpen worden in het herkennen van de plek.

April

Halve klaverjasmarathon in museum


Op donderdag 19 april vindt de jaarlijkse halve klaverjasmarathon in het Westlands Museum plaats. Voor de winnaar en de nummers twee en drie zijn er mooie prijzen te winnen, maar er zijn ook prijzen voor de 6 rondewinnaars. De wedstrijd begint om 10.00 uur, waarbij er drie rondes vóór de lunch en drie rondes na de lunch worden gespeeld. Tussen de rondes door kunt u het museum en de historische tuin bezoeken.

Het inschrijfgeld is € 15 en dat is inclusief de uitgebreide lunch en de koffie in de ochtend en middag. Vanwege bestelling van de lunches dient u zich van te voren aan te melden. Dat kan tot en met vrijdag 14 april, telefonisch: 0174 – 62 10 84 of per e-mail: info@westlandsmuseum.nl.

U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk.

Workshop Tekenen

Tot en met 1 juli is in het Westlands Museum de expositie "Jaap Binnendijk tekenaar van het Westland" te bewonderen. Het bezoeken van de tentoonstelling is al meer dan de moeite waard, maar voor wie zelf aan de slag wil, wordt een workshop "Tekenen als Jaap Binnendijk" in het museum georganiseerd. Deze workshop worden begeleid door professionele kunstenaars van Creatief Centrum ’t Atelier uit Naaldwijk. Je leert in twee uur hoe je met potlood en oostindische inkt net zulke mooie tekeningen kan maken als Jaap Binnendijk deed.

Er zijn workshops voor volwassenen en voor kinderen. Ze starten om 14.00 uur en duren tot 16.00 uur. De datums van de workshops zijn als volgt:

Volwassenen: Kinderen:
zondag 22 april woensdag 2 mei
zondag 13 mei woensdag 23 mei
zondag 17 juni woensdag 13 juni

Dankzij financiële ondersteuning vanuit het fonds "Kleine Culturele Initiatieven", kunnen de kosten voor deelname zeer laag zijn: € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen (9-13 jaar). Betaling bij aanvang van de workshop.

Aanmelding kan via email: info@westlandsmuseum.nl.

Vermeld daarin uw/je naam, de voorkeursdatum en eventueel een reservedatum. Let op: u/je dient een bevestiging te krijgen, want vol = vol.

Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober

Klaverjaswedstrijd


In de maanden oktober tot en met april organiseert het Westlands Museum eens per maand klaverjaswedstrijden. Die vinden over het algemeen plaats op de derde donderdag van de maand. De datums zijn:

 • - donderdag 18 oktober
 • - donderdag 15 november
 • - donderdag 20 december
 • - donderdag 11 januari 2019
 • - donderdag 21 februari 2019
 • - donderdag 21 maart 2019
 • - donderdag 18 april (marathon)

Deze middagen kunt u gezellig klaverjassen en tussen de drie rondes door het museum en de historische tuin bezoeken. Voor de winnaars zijn leuke prijzen te winnen.

De kaartwedstrijd begint steeds om 13.30 uur; inschrijven kunt u vanaf 13.00 uur. Het inschrijfgeld is € 4,00 en is inclusief bezoek aan het museum en een kop koffie of thee. Inschrijving is voor iedereen vrij en u hoeft zich niet vooraf aan te melden. U vindt het museum aan de Middel Broekweg 154 in Honselersdijk. Telefoon: 0174 – 62 10 84.

November

Expositie Van bloembollenvelden tot kassucces

Recent is zalencentrum De Leuningjes in Poeldijk volledig opgeknapt en sindsdien heet het De Veiling, vernoemd naar zijn oude functie van bloemenveiling. Dat er in het verleden twee bloemenveilingen in het Westland waren, is bij velen niet bekend. Maar dat geldt misschien nog meer voor het feit dat de bolbloementeelt de eerste aanzet vormde voor de sierteelt in deze streek. Voor het Westlands Museum is dit voldoende reden om een expositie in te richten over de ontwikkeling van de sierteelt in het Westland.

In de tentoonstelling wordt een beeld geschetst van de redenen waarom sierteelt rond 1880 in het Westland geïntroduceerd werd en welke teelten dat betroffen. Het areaal fluctueerde in de loop der jaren, door overproductie en oorlogen. Een knellende factor voor uitbreiding vormde het stelsel van teeltvergunningen dat van 1933 tot 1967 wettelijk was ingesteld. Na die tijd is het areaal bloemen en potplanten dusdanig uitgebreid, dat inmiddels 60% van het Westlandse areaal uit sierteeltproducten bestaat en een wereld-marktleiderspositie wordt ingenomen. In de expositie wordt de bezoeker meegenomen in alle ontwikkelingen gedurende 140 jaar bloementeelt in het Westland.